Είναι μία γλώσσα προγραμματισμού. Χρησιμοποιείται για να σημαίνει ένα τμήμα κειμένου και να το κάνει να εμφανίζεται καλύτερα. Επιτρέπει την ενσωμάτωση ήχου και εικόνων στις web σελίδες. Αρχικά είχε κατασκευασθεί με σκοπό μόνο την μορφοποίηση κειμένου, αλλά μεγάλωσε και ενσωμάτωσε σχεδιαστικές τεχνικές κ.α.
Η γλώσσα χρησιμοποιεί ένα αριθμό από tags για την μορφοποίηση κειμένου, για την δημιουργία συνδέσμων (links) μετάβασης ανάμεσα των σελίδα, για την εισαγωγή εικόνων, ήχου κ.α. Όταν ένας Web Browser ανοίγει ένα αρχείο HTML τα στοιχεία (tags) μεταφράζονται σε κατάλληλα χαρακτηριστικά με αποτελέσματα στην εμφάνιση και στην λειτουργικότητα της συγκεκριμένης σελίδας.
Εκδόσεις HTML
Το 1990 ο Tim Berners-Lee από το Cern, το εργαστήριο φυσικής της Γενεύης, δημιούργησε ένα νέο πρωτόκολλο με το οποίο θα μπορούσαν να μεταφέρονται κάθε είδος αρχείων και αντικειμένων μέσα από το Internet. Το πρωτόκολλο αυτό ονομάστηκε HTTP (HyperText Transfer Protocol) και σηματοδότησε την αρχή του WWW όπως το ξέρουμε σήμερα. Οι σελίδες που ήταν η βάση του WWW ήτας γραμμένες στην πρώτη έκδοση της γλώσσα HTML.
Το 1994 αναπτύσσεται το πρότυπο HTML 2.0 από ένα διεθνή οργανισμό (Internet Engineering Task Forse). H επόμενη έκδοση η 3.0 δεν έγινε αποδεκτή από τις Microsoft και Netscape οπότε γρήγορα αντικαταστάθηκε από την έκδοση 3.2 (1996). Η τελευταία περιελάμβανε πολλές από τις σημάνσεις (tags) που είχαν εισάγει οι δύο εταιρίες. Η έκδοση 4.0 παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1997.
Γλώσσες Προγραμματισμού στο Internet
Οι ενδογενείς αδυναμίες της HTML, μιας κατεξοχήν γλώσσας μορφοποίησης υπερκειμένου, σύντομα οδήγησαν στην ανάπτυξη γλωσσών προγραμματισμού στο Internet. Η χρήση των γλωσσών προγραμματισμού κρίθηκε απαραίτητη αφού η εξάπλωση του Internet και η χρήση των σελίδων HTML για αλληλεπίδραση με τους χρήστες (δυναμική αποστολή και λήψη δεδομένων) δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω της HTML. Αρχικά, αναπτύχθηκε από την εταιρεία Netscape η γλώσσα JavaScript η οποία, όπως και η ΗTML μεταφράζεται από τον Web Browser κατά την εμφάνιση της σελίδας. H Microsoft ανέπτυξε απ' την πλευρά της μια δική της έκδοση της γλώσσας JavaScript την οποία ονόμασε JScript και μια έκδοση της γλώσσας Basic ειδικά για το Internet που ονόμασε VBScript.
Έτσι πλέον με την χρήση των παραπάνω γλωσσών είναι δυνατό να ελεγχθούν και να προγραμματιστούν όλα σχεδόν τα αντικείμενα που μπορεί να περιέχει μία ιστοσελίδα και με τη χρήση είτε εντολών διαδικαστικού χαρακτήρα, είτε εντολών διακλάδωσης, όπως για παράδειγμα η δομή [if … then… else…]. Η χρήση τέτοιου είδους "προγραμμάτων" ή όπως ονομάζονται "scripts" είναι διαδικασία που έχει μεγάλες απαιτήσεις σε προγραμματισμό και απευθύνεται σε προγραμματιστές και μόνο.
Δημιουργία αρχείων HTML
Η δημιουργία αρχείων HTML είναι πολύ απλή. Αρκεί να “τρέξουμε” έναν οποιοδήποτε διορθωτή κειμένου text, όπως το Notepad των Windows. Να γράψουμε τον κώδικα HTML που επιθυμούμε και να το αποθηκεύσουμε (σώσουμε) σε ένα αρχείο με κατάληξη .htm ή .html. Συνήθως αποθηκεύουμε με επέκταση .html όταν θα δημοσιεύσουμε τα αρχεία μας σε διακομιστή Unix. Αντίθετα ο εξυπηρετητής Windows NT καταλαβαίνει τα αρχεία και σαν .htm και σαν .html.
Βασικά χαρακτηριστικά ενός <tag>
Η HTML είναι μία γλώσσα σήμανσης κειμένου. Αυτό γίνεται με την βοήθεια "HTML tags". Δεν είναι απαραίτητο μία σελίδα να έχει κείμενο. Μπορεί να περιλαμβάνει μόνο tags. Ένα tag αρχίζει με ένα σύμβολο '<' και τερματίζεται με ένα σύμβολο '>'. Μεταξύ αυτών τοποθετείται κείμενο που καθορίζει ποιο tag χρησιμοποιείται. Παράδειγμα είναι το tag <html>, που δηλώνει την αρχή ενός αρχείου html. To tag αποτελείται από δύο τμήματα, το tag αρχής και το tag τέλους. Αυτό που βρίσκεται ανάμεσα και μπορεί να επηρεαστεί, επηρεάζεται από το εφέ που έχει το tag. Για παράδειγμα το κείμενο ανάμεσα στα tag μπορεί να γίνει πράσινο αλλά η εικόνα θα μείνει στα ίδια χρώματα για η html δεν αλλάζει τα χρώματα εικόνων. Το tag του τέλους είναι ίδιο με το tag της αρχής εκτός από την ύπαρξη ενός συμβόλου '/', ανάμεσα στο '<' και το πρώτο γράμμα του tag. Για παράδειγμα, έχουμε αναφέρει ότι το tag <html> δείχνει την αρχή ενός εγγράφου html, το αντίστοιχο tag τέλους είναι το </html>. Ότι βρίσκεται ανάμεσα τους είναι τμήμα του εγγράφου html.
Αυτά τα tags δείχνουν την αρχή και το τέλος της επικεφαλίδας ενός εγγράφου HTML document. Δεν είναι απαραίτητο στοιχείο ενός εγγράφου HTML, αλλά συνήθως αυξάνει την αποτελεσματικότητά του. Το πιο συνηθισμένο tag του <head> tag είναι το <title>. Παρέχει στην σελίδα με ένα τίτλο που θα εμφανίζεται στη γραμμή τίτλου του browser. Το <title> tag είναι αρκετά απλό. Παρακάτω δίνεται η εμφάνιση ενός απλού εγγράφου HTML που χρησιμοποιεί του <title> tag.
<html><head>
<title>
Αυτός είναι ο τίτλος μου
</title>
</head>
</html>
<meta>
Τα Meta tags περιλαμβάνονται επίσης στην επικεφαλίδα ενός εγγράφου html. Αυτά τα tags περιλαμβάνουν πληροφορίες για το site. Δεν είναι απαραίτητα αλλά ορισμένες μηχανές αναζήτησης τα χρησιμοποιούν για να καταλάβουν το περιεχόμενο του site. Κάθε τμήμα πληροφορίας περιέχεται σε ξεχωριστό tag. Τα κυριότερα τμήματα είναι τα keywords (λέξεις κλειδιά) και description (περιγραφή).
<meta name=description content="Ελάτε να με γνωρίσετε από κοντά">
Αυτά τα tags μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε μεταξύ των tags <head> και </head>.
Στο προηγούμενο παράδειγμα υπάρχει μία λευκή περιοχή στο μέρος όπου πρέπει να εμφανίζονται τα περιεχόμενα της σελίδας. Τα περιεχόμενα της σελίδας τοποθετούνται μέσα στο tag <body>. Ανάμεσα στα <body> και </body> τοποθετούνται το κείμενο, οι εικόνες και ότι άλλο θέλουμε να περιλαμβάνει η σελίδα.
Καθορισμός περιθωρίων
Στο παράθυρο μπορούμε να ορίσουμε περιθώρια για πάνω και αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι κείμενο και εικόνες δεν θα εμφανίζονται μέσα σε αυτό το περιθώριο. Η μέτρηση γίνεται σε pixels και τα tags τοποθετούνται σαν παράμετροι του body tag.
<body topmargin=20 leftmargin=25>
</body>
</html>
Πολλαπλό διάστημα
Οι browsers αντιλαμβάνονται τις πολλές κενές σειρές σαν μία κενή σειρά. Αυτό καθιστά δύσκολη την τοποθέτηση κειμένου όπου ακριβώς θέλουμε.
Μορφοποίηση κειμένου
Όποιος έχει χρησιμοποιήσει επεξεργαστή κειμένου γνωρίζει τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει με απλές εντολές. Πολλές από αυτές τις μορφοποιήσεις μπορούν να υλοποιηθούν και σε ένα έγγραφο html.
Αν γράφοντας html θελήσουμε να αλλάζουμε συχνά σειρά και δώσουμε την παρακάτω μορφή στο κείμενο:
<html>
<body>
αυτό είναι ένα παράδειγμα
που δείχνει ότι ανεξάρτητα από το πόσες φορές έχουμε πατήσει enter το κείμενο θα εμφανίζεται σε μία σειρά έως τη δεξιά άκρη του παραθύρου
</body>
</html>
</html>
Το κείμενο δεν κατεβαίνει στην επόμενη σειρά. Για να πετύχουμε την αλλαγή σειρά χρησιμοποιούμε του tag <br>. Αυτό είναι ένα tag που δεν έχει tag τέλους. Αν το θέσουμε στο μέσο κειμένου, το κείμενο αλλάζει σειρά. Οπότε αν το χρησιμοποιήσουμε στο προηγούμενο παράδειγμα
<body>
αυτό είναι ένα παράδειγμα<br>
που δείχνει ότι ανεξάρτητα<br>
από το πόσες φορές έχουμε πατήσει<br>
enter το κείμενο θα εμφανίζεται<br>
σε μία σειρά έως τη δεξιά άκρη του παραθύρου<br>
</body>
</html>
</html>
Παρατηρούμε ότι η χρήση του <br> φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το tag <p> χρησιμοποιείται για την εισαγωγή παραγράφων. Μπορούμε να εισάγουμε ένα <p> πριν την αρχή της παραγράφου και ένα </p> μετά το τέλος. Μπορούμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία με το να εισάγουμε μόνο <p> ανάμεσα στις παραγράφους.
Προσθήκη μορφοποιημένου κειμένου <pre> </pre>
Χρησιμοποιώντας το tag <pre> μπορούμε να θέσουμε το κείμενο ακριβώς στη θέση που θέλουμε. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος αλλά το κείμενο εμφανίζεται σαν να έχει γραφεί με γραφομηχανή.
Η γλώσσα HTML παρέχει στον χρήστη με επικεφαλίδες έξι διαφορετικών μεγεθών. Αυτές οι κεφαλίδες ονομάζονται από h1 έως h6, με το h1 να είναι η μεγαλύτερη. Για την εισαγωγή μιας κεφαλίδας αρχικά πληκτρολογούμε <h2>, μετά την επικεφαλίδα και τέλος το tag τέλους </h2>. Οι επικεφαλίδες μπορούν να στοιχιστούν αριστερά, στο κέντρο, ή δεξιά χρησιμοποιώντας την παράμετρο "align=" στο tag αρχής. Αν χρησιμοποιήσουμε πολλές διαφορετικές επικεφαλίδες το μέγεθος τους πρέπει να μειώνεται.
Αυτό το tag εισάγει αριστερό περιθώριο στο κείμενο που περιλαμβάνεται μεταξύ των tag αρχής και τέλους. Είναι πολύ αποτελεσματικό στο να καθιστά μία παράγραφο εμφανή.
<body>
αυτό το κείμενο αρχίζει από τέρμα αριστερά
<blockquote>
χρησιμοποιώντας το tag εσοχής<br>
μπορούμε να εισάγουμε αριστερή εσοχή<br>
στην παράγραφο.<p>
Όπως είναι εμφανές μπορεί να γίνει χρήση του tag<br>
αλλαγής σειράς και αλλαγής παραγράφου.
</blockquote>
</body>
</html>
Πηγή: http://pacific.jour.auth.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου